Eb-Orvos-Ló

Állatorvosi Rendelő

 2225 Üllő Ecseri út 1.

 (20)556-4430  Dr. Rudó József

 (30)857-0918 dr. Katona  Beatrix

 H-P 16:00 - 18:00 Sz 09:00 - 11:00

 H-P 15:30 - 17:30 Sz Telfonos ügyelet

A veszettség az emberiség máig rettegett, gyógyíthatatlan fertőző betegsége! Indiában, Közel-Keleten, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes területein még manapság is sok ezer ember gyötrelmes halálát okozza.
A kórokozó vírust a mi régiónkban leginkább a rókák, és tőlük fertőződve a kutyák és a macskák terjesztik, de nem ritka a házi haszonállatok, szarvasmarhák, juhok, lovak halálos fertőzése sem!
A századfordulót követően több évig szinte elő sem fordult hazánkban, már azt hihettük, hogy mindörökre megszabadultunk tőle, azonban az utóbbi 2 évben országosan több, mint 30, Pest megyében már több, mint 8 eset fordult elő!
A veszettségnek ezt az ismételt fellángolását, gyors terjedését nagyon komolyan kell vennünk. Minden melegvérű állat és az ember is belehal, ha megfertőződik!
A fertőzés terjedésében, megelőzésében van jelentősége a kutyák és a macskák veszettség elleni rendszeres védőoltásának! Csak az ő oltásukkal tudjuk kint tartani a fertőzést az erdőben!
Minden kutyát kötelezően először 3 és 4 hónapos kor között, ezt követően 6 hónap múlva, majd évente kell veszettség ellen oltatni. A macskák oltása nem kötelező, „csak” ajánlott. A nem ivartalanított, elcsavargó, vadászó, „kijáró” cicák, ha a lakott településről erdőszélre, mezőre is járnak, találkozhatnak fertőzött állattal. Így ezek oltása több, mint ajánlott!
Az utóbbi 3-4 évben egyre kevesebb ebet oltatnak az emberek Magyarországon és nem azért, mert kevesebb kutya lenne. Szerény becslés szerint a kutyák 30-50%-a oltatlan veszettség ellen, így nagyon sok a vírusra fogékony és számunkra fertőzési veszélyt jelentő eb! Több figyelmet, több fegyelmet tisztelt ebtartók! Az oltás közös érdekünk!
Sajnos az önkormányzatok sem veszik elég komolyan ez a problémát, ahogyan a kutyák kötelező chippel való megjelölését sem, pedig mindkettő nevesített feladatuk lenne, sőt a nem jelölt kóbor és befogott kutyákkal kapcsolatos költségek éppen az önkormányzatoknál csapódnak le!